Många nya begrepp har blivit vardagsmat de senaste åren. Outsourcing är engelska och betyder lite löst att du inte gör allting själv. Istället anlitar du utomstående företag eller konsulter för att ta hand om delar av verksamheten. Vanliga områden är ekonomin. Att låta någon annan göra bokföringen har flera fördelar. Men du kan i princip outsourca det mesta, även i familjen. 

Egentligen är det inget nytt koncept. Hela samhället är uppbyggt runt det faktum att olika personer har specialiserat sig på något. Du ringer efter rörmokaren eller elektrikern vid behov, istället för att försöka lära dig allting själv. Det finns både för-och nackdelar med outsourcing. Men med tanke på hur vanligt det är så anser nog de flesta att fördelarna väger tungt.  

Fatta ett välgrundat beslut

Det är klart att kunskap alltid är viktig. Även om du outsourcar din ekonomi kan det vara bra att ha ett grepp om vad det innebär. Du kanske inte gör allting själv. Men du måste kunna tyda de rapportera de skickar dig och se hur ditt företag fungerar. Just bokföringen är lite extra knepig eftersom du måste spara alla kvitton och andra underlag. Delta på seminarium och lär dig mer om olika metoder eller hjälpmedel. 

Kunskap är makt sägs det, och till en viss grad är det sant. Det tar inte så mycket tid från jobbet att gå på ett seminarium. Men det du lär dig där kan vara till nytta under flera år framöver. Det är viktigt att ha en struktur på verksamheten. Att veta var du ska sätta in lite extra resurser eller ansträngningar. Men också var du kanske måste ge dig och prova på en ny metod. Väg för-och nackelarna mot varandra, se mer på https://konsultbolag1.se/bloggen/att-outsourca-sin-verksamhet-effektivt-eller-riskfyllt

Vad är ett seminarium?

Det låter ganska komplicerat, men seminarium är i princip ett möte eller en konferens. En händelse där du kan lära dig något nytt, eller fördjupa dig i sådant som du redan känner till. Till skillnad från en vanlig föreläsning så förväntas du vara aktivt deltagande i seminariet. Detta gör att flera olika tankar och synvinklar kommer fram. Du får analysera dina egna åsikter eftersom du måste kunna försvara dem inför andra. Du kan lära dig mycket på ett seminarium

Nu när outsourcing är så vanligt så kanske en del tror att seminariernas tid är över. Men det är faktiskt tvärtom. Folk blir mer och mer fokuserade på det de kan. De vill gå framåt och lära sig mer, och många företag satsar på sina anställda. De delar som du inte outsourcar måste dina medarbetare kunna riktigt väl. Har du någon eller några som är bra på sitt jobb så kan det löna sig att satsa lite extra på dem. Med ett seminarium eller två kan du få koncentrerad expertis direkt in i företaget. 

Många anställda har en grundutbildning. Vartefter tiden går så kan det vara bra att fylla på och uppdatera. Framför allt de som pluggade innan datorerna blev ett måste. Naturligtvis har de följt med i utvecklingen och lärt sig nya saker. Men det finns mycket nytt som kommit. Som kravhantering och test, koncept som blivit förfinade och numera används mer än tidigare. 

Vad du kan outsourca

Andra ord för outsourcing är utkontraktering eller utlokalisering. Men du kan också säga entreprenad, i vissa sammanhang. Alla dessa uttryck beskriver väl att det handlar om någon utomstående. Många startar en firma för att de är bra på något, eller har ett visst intresse. Men bara för att du är en duktig sömmerska innebär inte att du kan allt om datorer eller att du har bokföringen under kontroll. Här gäller det att balansera för-och nackdelarna mot varandra. Det kostar tid och pengar att lära sig allting själv. Och om företaget växer till sig så finns det ingen chans att du hinner med att göra precis allt. Så även om det kostar pengar att outsourca så kan det frigöra tid som du kan använda till det som du är expert på.

Enligt Aftonbladet kan du outsourca det mesta. Och folk har blivit bättre på att välja vad de ska göra själva. Det är inte skamligt att erkänna att du inte klarar av eller har lust att klara av allting på egen hand. Bara en sådan sak som städning. Allt fler väljer att anlita en firma för hemstädning. Det ger dem tid och ork över för andra saker. Samma sak gäller läxläsning eller trädgårdsarbete. Vad som händer är att många personer väljer vad de vill göra, för att sedan låta andra sköta det som blir över. 

Stora möjligheter för den som vill jobba

Outsourcing kan även ses från en annan synvinkel. Om du är bra på något så kan du lägga all din fokus på att jobba inom den nischen. Du har chansen att driva eget, att bli den konsult som företagen kontaktar. Det kan öppna nya möjligheter att få jobba med det som du trivs med. Och ju mer du sysslar med något, desto bättre blir du. Du kanske även kan se nya områden där du vill specialisera dig och gå vidare. 

Så arrangemanget med entreprenad eller outsourcing kan vara bra för alla. Om du inte har lust eller inte är kapabel nog att ta hand om något så är det helt okej att anlita någon annan. Det kan till och med löna sig att outsourca. Ibland kan du få erfarenheten och kunskapen från ett helt team som tar hand om dina uppgifter. Om en person inte kan något så finns det alltid någon annan som kan hjälpa till. 

Fler fördelar med outsourcing

Om du ska anställa personal för att göra alla de saker som du idag outsourcar så kan det bli dyrt. För det är ju så mycket mer än löner som måste betalas ut. Avgifter av olika slag samt sjukskrivningar och försäkringar. När du anlitar en utomstående firma är det upp till dem att leverera resultatet eller uppfylla kontraktet. Vare sig det regnar eller solen skiner, så att säga. De har ansvar för att allting blir färdigt i tid.