Mobiltelefonerna blir bara dyrare och dyrare. Detta är kanske inte så konstigt. Många telefoner har nämligen de allra senaste funktionerna. Faktum är att många människor väljer bort datorn. Det finns helt enkelt inte någon anledning till att ha en klumpig dator när telefonen har alla funktioner man behöver. I takt med denna utveckling har ett nytt behov uppstått.

Detta nya behov är helt inriktat på att skydda telefonen. Om man har betalat SEK 9 000 för en ny iPhonetelefon vill man givetvis skydda den. Skärmar och andra tillhörande delar är känsliga mot stötar. Många människor lägger därför pengar på ett dyrt skal som kan skydda denna dyra ägodel.

Man skulle till och med kunna säga att det inte är värt det utan skal. Du måste tänka på att du använder telefonen under flera timmar varje dag. Risken för att tappa den är alltså ständigt närvarande. I bästa fall tappar du den i soffan eller i ditt knä. Tyvärr tenderar vi också att tappa den på asfalten eller på det hårda golvet.

Ett robust skal kan ge dig ett värdefullt skydd. Marknaden för skal är dock enorm. Det finns många återförsäljare som har låga prislappar. I många fall har de dock importerat billiga produkter från Kina. Dessa produkter kan inte alltid ge det skydd som innehållsförteckningen utlovar.

Du bör alltid göra research innan du köper ett skal. Vi kan dock ge lite handfasta tips i denna artikel.  Jag köpte skal till Samsung Galaxy S9 här och är mycket nöjd. Ibland är det bäst att köpa de skal som de officiella återförsäljarna tillhandahåller. Detta innebär nästan alltid en dyr prislapp. 

Prislappen är dock marginell i relation till vad en ny telefon kostar. Sammantaget kan man därför säga att priset är försvarbart, speciellt om man redan gjort en dyr investering.

Vad är ett bra mobilskal?

Svaret på denna fråga kan variera. En person som arbetar inom industrin eller byggbranschen måste förmodligen skaffa ett väldigt robust skal. Själva utseendet på produkten kanske inte är särskilt relevant i detta fall.

En person som arbetar på kontor kanske inte behöver ha ett lika robust skal. I detta fall kan man ofta välja mellan ett större utbud. Samtidigt ska man inte förringa att risken för skador alltid är närvarande.

Tyvärr finns det många oseriösa återförsäljare. Vi har redan pratat om detta i den första delen av denna artikel. Men vilka konsekvenser kan en bristfällig produkt medföra?

  • Det finns exempel på skal som har börjat brinna vid överhettning. I dessa fall är produkten gjord av ett högst bristfälligt material. Mobiltelefoner blir varma. Detta är ett konstaterat faktum. Tillverkaren av dessa typer av skal har med andra ord inga som helst ansvarskänslor för vad de producerar.
  • En annan klassiker bland bristfälliga produkter är skal som säger sig vara vattentäta. Konsumenten blir dock snabbt varse om att detta inte stämmer. Det finns en rad olika skal som säger sig vara vattentäta men som inte lever upp till marknadsföringen överhuvudtaget.
  • Detta är ett stort problem på grund av att många människor söker efter vattentäta produkter. Vissa oseriösa tillverkare ser därför en chans att tjäna lite snabba pengar.
  • Slutligen bör det också nämnas att en del skal kan vara olämpliga sett till deras budskap. Idag finns det ungdomar som går runt med högst olämpliga budskap på sina telefoner.

Det finns som sagt ingen brist på valmöjligheter. Marknaden utökas för både Samsung-skal och datorer. Apple har också etablerat sig som en stor aktör inom detta segment, och deras utbud bara ökar och ökar.

Det finns mindre leverantörer som säljer bra produkter. Gör dock alltid din research innan du köper något.

Konsekvenser av den stora telemarknaden

Lyssna på Sveriges Radio om domen mot mobiltjuvarna. Telemarknaden drar med sig många negativa influenser. Denna sektor omsätter nämligen enormt stora pengar varje år. Alla människor har en telefon, och många har en smartphone.

Allt detta skapar en andrahandsmarknad för flera olika produkter. Denna marknad inkluderar givetvis de dyra telefonerna som kan vara värda flera tusen kronor. Den innefattar också alla tillbehör, allt från skal till hörlurar.

I anslutning till detta har en helt ny sektor växt fram på nätet. Denna sektor innefattar alla applikationer som vi använder oss av. Vi lagrar mycket information om oss själva och betalningsuppgifter hos flera tredjehandsleverantörer.

Det kommer därför inte som någon överraskning att tjuvar vill åt denna information. Kriminaliteten på internet ger också en annan typ av trygghet för de som utför brotten. De behöver inte fysiskt möta sina offer och de kan planera och genomföra sina aktioner i tysthet. Samtidigt bör det givetvis tilläggas att myndigheterna har blivit bättre på att spåra denna typ av brottslighet.

I grund och botten sker majoriteten av alla brott på gator och torg. Ungdomar löper störst risk av att bli av med sina telefoner. I vissa länder är det vanligt med tjuvar på gatan som rycker telefonen rakt ur handen. Denna trend har gudskelov inte riktigt fått fäste i Sverige. Tyvärr kan vi dock gå en sådan utveckling till mötes.

Slutligen faller ett stort ansvar på butiker och andrahandsleverantörer att skydda sina produkter. Tjuvar gör ibland riktade kupper både mot butiker och lager. Denna typ av brottslighet är givetvis förenad med risker, även om belöningen kan vara stor. Inom denna kategori faller också lastbilar och andra transportmedel som ibland bär med sig stora rikedomar.

Sammanfattningsvis kan man säga att det inte bara är skalen och tillbehören som är föremål för oseriösa aktörer samt kriminalitet.