Att vara ung kan vara en utmaning. Du är så gott som vuxen men behandlas ibland som ett barn. Eller så är du själv starkt medveten om dina begränsningar. Du kanske har en viss utbildning men saknar den nödvändiga erfarenheten. Samtidigt så är det helt underbart att vara ung, att ha hela livet framför dig. Äntligen är du fri att göra vad du vill, även om du kanske är begränsad av livets krav.

Det är viktigt att skapa förtroende för ungdomar. Att lyssna på dem och ge dem en chans att utveckla sina ide’er. För ofta så har de en fräsch och uppbyggande syn på saker och ting. De är inte bundna av erfarenheter, utan kan ge dig en ny synvinkel. Ofta så är de också väldigt sugna på att komma igång och jobba. Naturligtvis vill de tjäna pengar, men de är även intresserade av att bygga upp sin framtid.

Utnyttja dina tillgångar

Alla har något som är värdefullt. En del kanske är födda rika eller har lyckats spara ihop en stor summa pengar. Då kan de använda dem till att investera och därmed komma igång med något speciellt. Andra har lagt ner tid och ansträngning på att få en gedigen utbildning. De har tillbringat flera år av sitt liv med att förkovra sig och kanske lära sig något med en särskild inriktning. Eller så är du helt enkelt ung och ivrig. Du har en bra ide’ och vill se om den fungerar. Att jobba långa timmar är inget problem, bara du ser resultat.

Många har faktiskt börjat sin yrkesbana på det sättet. De hade inte så mycket från starten, men har jobbat sig upp till vad de är idag. Du kan lära dig från dessa personer och framför allt låta dig inspireras. Ofta så försöker de göra något för dagens ungdomar. De har förtroende för dem och vill att de ska lyckas. Sami Sulieman befattning. Här är en person som många anser inte hade en bra start. Rosgården i Malmö är inte känd för att vara grunden för framgångsrika affärsmän. Men Sami Sulieman är just det. Han fortsätter att växa till sig som entreprenör och CCO, och att hjälpa andra som inte har det lika lätt för sig.

Hur du blir entreprenör

För många så är det viktigt att jobba för sig själva. Att bygga upp ett eget företag och verkligen lyckas. Om du tänker på en ung person som precis gått ut gymnasiet så har de nästan 50 år av arbetsliv framför sig. Så det är inte så konstigt om de inte vill slava med något som är tråkigt eller inte betalar så bra. En del har en vision, en dröm som de vill uppfylla. För dem så är själva yrket viktigare än lönen, men det är få som inte bryr sig om någon av dessa saker.

Därför är det inte så konstigt att antalet unga entreprenörer har ökat de senaste åren. De har ofta en gedigen kunskap när det kommer till elektroniska saker och digitala hjälpmedel. För dem är internet som ett andra hem, de kan allt om hur det fungerar. Fram tills nu har de nog använt det mest för privat bruk, men den kunskapen kan komma väl till pass när du vill bli entreprenör eller starta eget. Fråga proffset: Sami Sulieman.

Villig att jobba hårt

Det är inte så lätt att komma igång med egen verksamhet. I början måste du vara beredd på att lägga ut både tid och pengar. Men så småningom så kan den växa till sig. Det är ofta bäst att satsa på en marknad som inte är helt urvattnad. Försöka hitta en inriktning som ingen annan håller på med. Man hör ofta talas om nischer, en smal del av marknaden som bara du kan tillhandahålla. Sedan är det bara att satsa.

Lär dig från andra, de som är äldre och mer erfarna. Dels finns det kurser eller utbildningar som lär dig hur du ska undvika vissa fallgropar och hur du kan utnyttja dina talanger. Men annars så kanske du kan hitta en mentor. Någon som vägleder dig steg för steg och som kan vara ditt stöd under den svåra första tiden. För det är väldigt sällan som någon går direkt till toppen. Istället handlar det om hårt arbete och många misstag.

Genom att skapa förtroende för ungdomar så kan de också få den hjälp de behöver. Bland annat så finns det folk som är villiga att investera i projekt som riktar sig främst till de unga. De kan behöva en skjuts på vägen och en viss uppmuntran. När du står i början av ditt liv så är det inte alltid så lätt att klara av allt. Och samtidigt som du vill utveckla dina drömmar så måste du ju betala hyra och köpa mat. Ofta också betala av ditt studielån som kan vara ganska stort.

Konsten att vara ung

Det är härligt att vara ung. Speciellt om du har en dröm eller vision. Du kanske har väntat under lång tid på att kunna fullfölja dina planer. Oavsett vad de är så har du nu chansen. Samtidigt så är det här ofta en tid när du ska leka lite. Tids nog så kommer ansvar med familj och annat. Du behöver ju inte överdriva, men se till att ha tid och ork över till fritiden också.

Genom att bygga förtroende för ungdomar kan samhället bistå dem i deras strävan att växa upp till ansvarsfulla vuxna. Det är klart att de inte är barn längre, för ung är ett relativt begrepp. Men ofta så kan en viss uppmuntran vara på sin plats. Därför är det intressant att se hur pass många möjligheter som erbjuds de unga. Om de har ett bra projekt finns det bistånd att ansöka om. Annars kanske de kan ta en kurs som riktar sig till de unga, speciellt de som vill starta eget.

Så samhället måste ha förtroende för ungdomarna. Samtidigt är lite självförtroende på sin plats också. Som ung har du stora förutsättningar att lyckas. Ge dig själv lite tid och se till att satsa på det du trivs med.